däck

Trygghet på vägen

Trygghet på vägen

Bilens däck är den viktigaste delen för att man ska kunna köra säkert och tryggt. Men ändå är det många som slarvar med att kontrollera mönsterdjup och däcktryck tills de hamnar hos bilprovningen eller på service och blir tillsagda att däcken behöver bytas.

Det är ofta en stor kostnad att köpa nya och det är troligen därför som man ofta drar sig fast man vet hur viktigt det är. Bärgare får ibland åka ut för att hämta bilar som fått punktering där det visar sig att däcken är helt blankslitna så att mönstret nästan inte syns. Något som inte enbart är farligt utan som också ger dryga böter om man blir stoppad av polis.  

 

Som en handflata  

Den yta på ett däck som rör marken är inte större än en handflata. Ser man på sin hand så förstår man kanske hur viktigt det är att den ytan är så bra som möjligt. Men för att få bästa möjliga grepp så handlar det inte enbart om däckets kvalitet och mönsterdjup utan även om däcktrycket.

Det är viktigt att man då och då när man tankar kontrollerar trycket. Man bör även ha extra koll vid väderväxlingar mellan varmt och kallt eftersom lufttrycket påverkas av detta.  

 

 

En liten lektion

Om man vänder sig till en verkstad som säljer och byter däck i tyresö så kan man passa på att lära sig lite mer om däck och väghållning. Vid valet av däck kan man få lära sig vad som passar för den egna bilen. Man kan också få veta vad man ska tänka på gällande körning och vilka däck som passar vid olika underlag. Förutom sommar- och vinterdäck så kanske man periodvis till och med behöver dubbdäck.

Eller så kanske man behöver byta storleken på däcken för en bättre funktion. Allt detta och mer kan man få information om från en däckfirma.