båtplats

På böljan den blå

På böljan den blå

Få saker slår att ta en tur med sin båt på ett turkost hav en solig dag med en mild bris som leker i håret. Att bege sig ut på havet ger en frihetskänsla och kan göra att man ensam får rensa tankarna eller som familj kommer varandra närmare. Sverige kryllar av båtägare som antingen trafikerar någon av våra drygt 89.000 sjöar eller någonstans längs vår vidsträckta kust. Det är roddbåtar, motorbåtar, segelbåtar och till och med en del yachter. Något finns i alla prisklasser och smaker.

 

 

Att anlägga en brygga

 

Precis som allt annat behöver även båtar en trygg hamn att vila sig i och det är inte svårt att hitta en passande båtplats i sitt närområde. Det bör helst vara en plats där man kan låta sin båt ha en säker hemvist både när den ligger i vattnet och om man vill ta upp den på land för vinterförvaring eller för reparationer och underhåll. Det är på alla sätt tryggare att veta att man är en bland många båtägare som kan hjälpas åt med allt möjligt och att hålla ögonen öppna för ovälkomna besökare. Kanske kan man också dela på verktyg med mera som behövs vid underhåll av båten.

 

Hur man hittar båtplats

 

Redan innan man införskaffar båt kan det vara en idé att kolla upp var i närområdet det finns båtplatser och kontakta dem. Läget och skicket på båtplatsen kan vara avgörande för vilken båt man kan och vill anförskaffa. Det kan till exempel vara en begränsad plats eller så kan hamnen vara så pass grunt att en del båtar helt enkelt inte kan ta sig in. En bonus med att redan före köpet kontakta intressanta båtplatser är också att de kanske känner till någon som har en båt till försäljning som passar dig. Då slipper du möjligtvis till och med frakten.