Halkbana

Dags att ta körkort

Dags att ta körkort

När 18-årsdagen är här så tänker nog de allra flesta, äntligen! I alla fall de flesta ungdomar som har kommit upp i den åldern är nog väldigt sugna på att äntligen få ta sitt efterlängtade körkort. Att få känna sig fri och inte längre vara beroende av någon annan för att kunna ta sig någonstans. Men en liten stund innan det är dags för uppkörning och teoriprov så måste man göra halkbanan och klara den. 

 

Ut och slira på halkbanan

Innan man kör upp och gör sitt teoriprov inför körkortet så måste man genomföra och klara halkbanan. Halkbanan eller trafikövningsplats som det kallas, är en anläggning med vägbana som har en konstgjord halka på sig. Detta för att man ska få öva sig på att köra i halt väglag och hur man ska hantera bilen, men då under kontrollerade former. Många är  nervösa inför sin halkbana, men det är väldigt många som kommer efteråt med ett stort leende på läpparna. Det är förståeligt att det är nervöst men det är faktiskt roligt att köra halkbanan och det brukar de flesta säga efteråt. Det finns halkbana i Skellefteå där man kan boka tid för sin kommande halkkörning. 

 

 

Obligatoriskt med halkbana

Här i Sverige så har vi halkkörningen som en obligatorisk del i körkortsutbildningen. Den är väldigt viktig då man får lära sig hur det känns att köra under andra väglag än bara torr väg. Man får lära sig att hantera bilen och hur man kan och ska tänka och göra när situationer med halka uppstår. Den är väldigt rolig i alla fall och skulle jag ge ett råd till någon som just nu står inför den så är det: Ha roligt och njut av tiden som ni får i bilen, för utbildningen pågår inte länge och sedan efteråt så brukar de allra flesta vilja göra det igen.