Hur länge får man ha sina vinterdäck
Det finns två olika typer av vinterdäck. Dubbdäck är bra om det är mycket is på vägarna då det ger ett mycket bättre grepp just för halka. Sedan finns det friktionsdäck. Dom passar bäst vid vintervägar med snö. En annan skillnad mellan däcken är att dubbdäcken sliter mer på vägen. Man får byta till sommardäck när det blir barmark. Men byter man tidigt är risken att man får ta på vinterdäcken igen då lagen kräver vinterdäck vid vinterväglag. Dubbdäcken får vara på fram till 15 April. Sedan får de tidigast sättas på igen 1 oktober.
Finns det något mer man bör tänka på?
Är det dags att byta däck och ekonomin kanske inte tillåter att man köper helt nya däck. Då är det viktigt att veta att man får ställa bilen tills man har fullgoda däck. För att få köra måste man alltid ha på fyra vinterdäck. En anledning är att de tar olika vid inbromsning och kan förorsaka en olycka då bilen lätt kan få sladd annars. Däcken måste dessutom ha ett mönsterdjup på tre mm för att vara godkända av transportstyrelsen. Det gäller om bilen väger mindre än 3,5 ton.
Ett bra sätt att känna sig trygg vid däckbyte
Om man inte har kunskapen om däck och däckbyte kan det vara klokt att ta hjälp av ett riktigt proffs. Många däckverkstäder har drop in. Men det kan vara bra att ta reda på när de har som minst belastning och på så sätt minskar man sin väntetid. De flesta däckverkstäder har ett däckhotell där man kan få förvara de däck som inte används för tillfället. Personalen tar hand om och tvättar däcken samt informerar om när det är dags att köpa nya däck. Samt tillhandahåller nya däck till bilen. Googla exempelvis på Däckbyte i Ramnäs och hitta information om företagets service.